Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Notice: Undefined offset: 0 in /home/www/eurobydleni.cz/subdomains/www_sablona_2/typograficka.php on line 207 string(49) "/home/www/eurobydleni.cz/subdomains/www_sablona_2"

Realitní trh v roce 2020

Co ovlivnilo trh s nemovitostmi v roce 2020?

Bylo dobré prodat, koupit nebo vyčkávat?

 

S příchodem „covidové krize“ mnozí čekali pokles cen nemovitostí, obzvlášť ve chvíli, kdy se dalo v Praze pozorovat, jak jdou dolů ceny nájmů. Opak byl však pravdou, i přes to, že setkávaly různé protichůdné vlivy na straně poptávky i nabídky, nejsilněji se promítly ty, které podpořily poptávku. Kombinace dlouhodobě nedostatečné nabídky, kterou ještě oslabily problémy na straně sektoru stavebnictví, levných peněz a některých legislativních změn spolu se zvýšenou poptávkou po nemovitostech, které mají nějakou výhodu v době lockdownu (rekreační chaty a chalupy, byty s terasami, domy se zahradou apod.), vystřelily prodej do rekordních výšin. A ceny dále rostly, ačkoliv již ne tak prudkým tempem jako v posledních letech.

 

Zrušením daně z nabytí nemovitosti byla odstraněna jedna kapka v moři regulací pokřivujících trh s realitami, což snížilo náklady při pořízení bytu nebo domu o 4 %. Oživení trhu přišlo okamžitě a dobrou zprávou byla i zpětná platnost k 1. prosinci 2019, kdy rozhodovalo datum zápisu vlastnického práva do katastru nemovitostí.

 

Negativní změnou, která však paradoxně v roce 2020 přispěla k oživení trhu, je změna lhůty pro osvobození od daně z příjmu při prodeji nemovitosti. Pokud pořídíte byt v roce 2021, bude jej muset držet 10 let, abyste bez jakýchkoliv dalších podmínek ochránili své zisky před zdaněním v případě prodeje. Pokud jste kupovali ještě v roce 2020, a tedy návrh na vklad vlastnického práva byl podán na katastr do konce roku 2020, týká se Vás stále pětiletá lhůta. To bylo pro mnohé kupující důvodem, aby nečekali a nakoupili ještě v roce 2020.

 

Další regulace padla se zrušením předkupního právo spoluvlastníků na prodávaný podíl na nemovitosti. Tedy od července 2020 nemusíte svůj podíl nabízet ostatním spoluvlastníkům. To jistě uvolnilo ruce mnohým spolumajitelům a rozhýbalo část trhu. Výjimkou je pouze lhůta 6 měsíců od nabytí podílu, po kterou stále platí předkupní právo spoluvlastníků, pokud nenabídnete podíl rodině nebo některému spoluvlastníkovi.

Úrokové sazby se propadly na dno a s nimi i hodnota peněz, na hypotéku tedy dosáhl prakticky každý. ČNB zrušila také limity pro příjmy žadatelů o půjčku DTI a DSTI. V souvislosti s tím je nutno zmínit, že centrální banky a politici rozhodli tak, jako vždy – odsunout problém tištěním nových peněz, které vloženy do oběhu samozřejmě znehodnocují úspory. Zachránit své peníze před inflací se tedy snažilo více a více lidí nákupem nemovitostí, které jsou stále brány jako bezpečná investice. Nakupovalo se hlava nehlava a ceny šli nahoru u některých obchodů až bláznivě.  

Někdo možná ještě čekal zmínku o novém realitním zákoně, resp. jde o zákon o realitním zprostředkování, ten však neměl na vývoj cen nemovitostí žádný vliv. Podobně nicotný vliv bude pravděpodobně mít i na kvalitu oboru realitních zprostředkovatelů, ovšem to už je jiné téma.

 

Jak budou ceny vypadat v roce 2021? Co očekávat v oblasti nemovitostí v tomto roce? Má smysl vyčkávat na pokles cen nebo je nejvyšší čas nakoupit? Nebo už je pozdě a nejvýhodnější šance už jsou za námi? Pojďte se s námi o tom pobavit nebo počkejte na další článek.

 

Vytvořit poptávku

Rozšířené hledání


Typ nabídky

Upřesnit


Cena a plocha

m2
m2

Kraj a lokalita


Rozšířené hledání


Typ nabídky

Upřesnit


Cena a plocha

m2
m2

Kraj a lokalita


Máte otázku?